Ha nem vagy műszaki beállítottságú nem kifejezetten fontos tudnod azt, hogy pontosan miért kell a kocsidban motorolajat cserélni, ahogy azt sem, hogyan kell cserélni, és azt sem feltétlen kell tudnod, hogy milyen olaj való az autódba. Az egyetlen, amire viszont mindenképpen oda kell figyelned az, hogy rendszeresen cseréld. És, hogy olvasd el ezt a cikket, mert ebben a legalapabb infókat megtudod.

Ezért kell cserélni a motorolajat

1

Azt már biztosan tudod, hogy a rendszeres olajcsere az kell mert ha nem… nos mi lesz ha nem cserélsz olajat? Egy mondattal elmondjuk: a motorolaj a motorban levő alkatrészek közötti csúszás biztosítása miatt kell. Az autód motorjának sok mozgó része van. Amint ezek az alkatrészek egymáshoz érnek, dörzsölődnek, a súrlódási erő hőt generál. Az olaj keni a motort és elnyeli a hőt, lehetővé téve a belső alkatrészek számára, hogy túlmelegedés nélkül hatékonyan működjenek. Idővel a motorolaj elbomlik és elhasználódik. Amikor ez megtörténik, kevésbé lesz hatékony a motor kenésére és a hő elnyelése. Ezt kell megelőzni azzal, hogy a motorolajat cseréled. Ha nincs elég olaj vagy elhasználódott, vagy eltűnt akkor a kocsid (általában) jelzi. (De a legjobb, ha a nívópálca segítségével időnként ellenőrzöd). Fontos, hogy ezt megtedd, különben az autód tönkremehet.

De mikor kell cserélni az olajat?

Ha régen szerezted a jogsidat, akkor te még azt tanultad meg, hogy az olajcsere (mondjuk) 10 000 kilométerenként szükséges. Ez egyébként azért van mert akkoriban a 40-50 lóerős kocsiknál könnyen ki lehetett számolni, hogy mivel a kis bogarad (Daciad, Skodád) padlógázzal megy, ezért 10 000 kilométer alatt szinte biztosan elhasználta az olajadat, és mehettél cserére. Ezt a szabályt mára már leváltotta az úgynevezett dinamikus olajcsere, ami azt jelenti, hogy a kocsid méri, nézi számolja, hogy mikor kell olajat cserélni. Idővel, ahogy az autók egyre jobbak lettek, modernebbek, rájöttek nem mindegy hogyan használod: mehetsz te a középkategóriás kocsiddal 20-al állandóan, vagy a Budapest Siófok útvonalon is 100-as átlaggal hatosban. Nem ugyanúgy kell kenni a motort.

Ettől még aranyszabály, hogy 10 -12 000 kilométerente, vagy évente cseréld le.

Ki cserélje ki az olajat?

Nem olyan könnyű kérdés, mint gondolod. Ha a kocsid garanciális, akkor vidd a márkaszervizbe. Ha nem az, és le tudod cserélni az olajat – mert ehhez megvan a megfelelő beállásod, az olajad, a leeresztő teknőd, az összes alkatrészed, csavarod, kulcsod, és időd, plusz a fáradt olajjal is tudsz mit kezdeni, és a szűrőket is tudod cserélni, meg van is olyanod, akkor megpróbálhatod (bár majd a motort át kellene mosni).

Mi azonban azt javasoljuk, hogy hozd el inkább hozzánk, mert mi szívesen megoldjuk: https://www.classicvehicle.hu/olajcsere-szerviz/

Ez van, ha nem cseréled ki

Igazából leírni is rossz mi fog történni, ezért csak címszavakat írunk. Először is romlik a kenés, lesz olajsár is. Elkezdenek kopni az alkatrészek. Szerencsés esetben időben észreveszed, és csak néhány alkatrész megy majd tönkre, rossz esetben a motorodat kell felújítani, ami százezrektől kezdődik.

Szóval inkább figyelj oda, ne kísértsd a sorsot és hozd el hozzánk az autódat: https://www.classicvehicle.hu/olajcsere-szerviz/

Hívj most!
Útvonal