1

A tavaszi esők – bár aranyat érnek, hiszen felüdülést jelentenek a természetnek, és nekünk is – több balesetet okoznak, mint a havas, és jeges utak. Egy egy heves zápor, vagy akár a csendes eső is megváltoztathatja a vezetési körülményeket. Összegyűjtöttünk néhány tippet, hogy tudsz felkészülni az esős, csúszós utakra!

Készítsd fel az autódat

Az autódat ugyanúgy fel kell készíteni az esőre, mint télen a hóra. Van 3 kihagyhatatlan lépés, amiket mindenképpen meg kell tenned a biztonságodért. A legfontosabb a jó nyári gumiabroncs. Ha megvan a nyári gumi, jöhet az ablaktörlő lapátod (vagy legalább a gumijának a cseréje) mert fontos, hogy tökéletesen töröljön, folt, és csíkmentesen. A harmadik az ablakmosód. A saját érdekedben töltsd fel mindig, mert nincs annál veszélyesebb amikor nem tudod letörölni az ablakodról a vizet, és a sarat.

Amit eddig felsoroltunk azok a megelőző intézkedések voltak, most lássuk mit kell tenned akkor, ha esőben vezetsz.

Lassulj le

Azt mondják, hogy kétféle autós van: az aki törte már össze az autóját esőben, és az aki még nem. Mivel esőben jelentősen lecsökken a látótávolságod, és nehezebben veszed észre a veszélyeket, és nehezebb a megállás, a fékezés és fordulás is, ezért lassulj le. Jusson eszedbe, hogy amikor esőben, városban haladsz akkor az 50 km/órás sebességet betartva 38-40 méter lesz míg megállsz. Ha 35 körül mész lehet, hogy ledudálnak, de 15 méteren belül megállsz. Életet menthet!

Minden fényt fel, ablaktörlőt be!

Az idősebbek még emlékezhetnek a macskára, és a kutyára, akik KRESZ-t oktattak, és már 30-40 éve azt sulykolták, hogy a „látni és látszani” elv nagyon fontos. Esős időben nem csak az a fontos, hogy te láss, hanem, az is hogy téged is lássanak és ezért mindent meg kell tenned. Gondolj arra a gyalogosra, aki a szakadó esőben, rossz látási körülmények között épp át akar menni az úton. Ideális esetben mindketten látjátok egymást, de ha te nem is veszed észre, akkor legalább neki kell téged, ezért kapcsolj lámpákat. (Ugyanez vonatkozik a többi autósra is)

Amikor az utánozás nem majomszokás

Esőben meg kell mutatnod azt, milyen előrelátó vagy, és be kell tartanod néhány fura szabályt. Azt tudod, hogy nagyobb követési távolságra lesz szükséged, de azt vajon tudod miért jó utánozni az előtted levő vezetési stílusát? Azért, mert ő hamarabb látja azt, amit te nem: ha beljebb húzódik, akkor lehet, hogy egy biciklist / kátyút kerül ki, tedd meg te is, kövesd őt (észszerű keretek között). De az utánozás most azért is célravezető, mert ha az ő nyomvonalán mész, ő már kispriccelte onnan a vizet, és abban a keréksávban szárazabb lesz az út.

Mindenre felkészülten

Van kedved kísérletezni? Vegyél a kezedbe 4 szelet kenyeret. Tedd le a konyhád közepére úgy mintha az lenne az autód 4 kereke. Most menj pár lépést hátra, és gondolj abba bele, hogy az autód egy adott pillanatban ezen a 4 (kenyérnyi) folton érintkezik az úttal.

Ha ez nem elég ok arra, hogy egy életre eldöntsd, hogy az esőben mindig mindenre fel fogsz készülni akkor gondold ezt tovább: a 4 kenyérnyi rész felfekszik egy víztócsára, és megcsúszik az autód. Döbbenetesen meleg pillanatokat tud okozni akár egy tócsa is. (Ilyenkor egyébként az a helyes, ha nem pánikolsz, várod merre megy a kocsi, és amint lehet (érezni fogod) azonnal beleavatkozol, korrigálsz. Addig semmi értelme, a kocsid a víz felszínén csúszik, mindegy mit teszel)

Átgondoltan használd a technikát!

A mai autók már rengeteg technikai megoldással segíti a vezetésedet. A sebességtartó automatika, az adaptív sebességtartás, a sávtartó asszisztens, vagy akár az ütközést megelőző rendszer hamis irányítási érzetet adhat neked, és ha túlzottan rábízod magad, lehet, hogy épp ez okoz gondot. Okosan kell használod ezeket a technikai segítségeket, semmiképpen nem szabad magadat teljesen rábíznod!

Ha segíthetünk: www.cvhszerviz.hu

Hívj most!
Útvonal