1

Az autónak éppolyan nagy szüksége van a tavaszi átvizsgálásra, a felkészítésre, mint a télire. A télen rárakódott (és az alvázadat keményen próbára tevő) mocskot, sót mindenképpen le kell mosni, de van még itt néhány dolog, ami segíthet a teljes tavaszi felkészülésben. Összegyűjtöttük.

A téli só

Ez a tél nagyon kegyes volt hozzánk, hiszen egyáltalán nem esett hó, és legtöbbször 5-10 fok közötti hőmérséklettel kényeztetett el minket. Sokan ezért gondolják azt, hogy semmi szükség az alvázmosásra, és az alvázvédelemre sem, mert maximum koszos az autód. Ez egy drága tévedés lehet, mert attól, hogy nem havazott, még többször sózták az utakat, mert a só nem csak a hó, hanem a fagy ellen is hasznos. Ez a só pedig ott van az alvázodon, és éppen ebben a pillanatban is marja a kocsidat.

5: Nagyon alapos mosás

Az egyik legfontosabb tavaszi felkészítés a nagyon alapos tisztítás, a kocsimosás (az alvázmosással). Mi azt javasoljuk, hogy ezt ne egy benzinkúton tedd meg (általad nem ismert tisztítószerekkel, és a lehető legkevesebb százforintos felhasználásával) hanem legalább a tavasz elején válassz egy komoly mosót, oda vidd el a kocsidat, és kérj alapos alvázmosást is.

4: Ellenőrizd a folyadékokat

Ilyenkor mindenki arra gondol, hogy: oké, van elég ablakmosóm, mehetünk. De nem elég csak az ablakmosót ellenőrizni, minden folyadékot kell: az olajszintet, a fékfolyadékot, a motorolajat. Ami kevés azt pótolni (vagy éppen cserélni) kell, és máris egy kicsivel biztonságosabban autózol.

3: Minden, ami gumi

Ellenőrizz, és cserélj mindent, ami gumi. A téli gumidat nyárira (ilyenkor a téli egyszerűen már nem tapad rendesen, ráadásul elképesztő ütemben kopik, ami azért nem jó, mert drága lesz a 4 új gumi jövőre, azért, mert most nem léptél időben) az ablaktörlődet is nézd meg. Télen annyi minden kerül a szélvédődre (mindenféle kavics, só, zúzalék), hogy lehet, hogy elkopott, de az sem jó ha csíkosan töröl, és ez egy tavaszi záporban derül ki.

2: Pollenszűrő, klíma

A legionella. Róla most kevesebb szó esik a koronavírus miatt, de ott vár a kocsid klímájában pangó vízben, és abban a pillanatban amikor egy melegebb tavaszi napon bekapcsolod a klímádat, azonnal belélegzed. Ha szerencsés vagy, maximum köhögsz tőle, semmiféle hatással nem lesz rád. A rosszabb az, ha megfázol miatta, és infulenzaszerű tüneteid lesznek. Láz, köhögés, fájdalmak. Ezt el kell kerülni ezért ki kell tisztítani a klímádat. (A pollenszűrőt is érdemes cserélni)

1: A futóműved

Az autód futóművét télen nagyon sok behatás éri, ezek miatt az alkatrészei lehet, hogy a szokásosnál gyorsabban kopnak. A kopott, elállítódott futóműalkatrész rontja az autód stabilitását, a gumid jobban, vagy rendellenesen kopik. Érdemes a futóművedet beállítani. Gyere el hozzánk, és megnézzük.

Kattints: www.cvhszerviz.hu

Hívj most!
Útvonal