1

Valahogyan meg kellene tanulnunk azt, hogy az, hogy bár rendszeresen kitakarítjuk az autónk belsejét, feldobjuk egy szuper illatosítóval, és gyakran lemossuk kívülről (plusz van, aki mindenféle vaxokat használ, és ronggyal törölgeti, ha kell, ha nem – ez nem is jó!) mindez nem elég ahhoz, hogy megvédjük. Ráadásul a külső, és a belső mosás nem karbantartás, inkább esztétika. És a legfontosabb kimarad: az ‘alvázad’.

Ezért védd az alvázadat.

A járművünk alváza az egyik legfontosabb és a téged legjobban megvédő része az autónak. Az alvázadat – amikor megveszed a kocsidat – megfelelő védelemmel látják el, de neked is védened kell, mert rendkívül kitett az időjárásnak, a különböző fizikai behatásoknak is. Össze is gyűjtöttünk néhány érvet, hogy miért fontos az alvázvédelem, és mire kell figyelned.

Az alvázvédelem

Kettő különböző oka is van annak, hogy miért fontos az alvázvédelem. Egyrészt azért, mert ha valaha szeretnéd eladni az autódat, akkor nem fogod tudni megtenni úgy, ha rozsdás (vagy jelentősen alacsonyabb áron tudod majd, mintha nem lenne az) és akkor fogod belátni, hogy talán jobb lett volna megelőzni a rozsdásodást, mert a javítása drága.

Másrészt – és ami még fontosabb – a rozsda elleni védelem (vagy a rozsdamentesítés) biztonságosabbá teszi az autódat. Arról nem is beszélve, hogy a rozsdás, lukas alváz nem csak esztétikai hiba, hanem sokkal tovább mutat: akár az egész autód szerkezetére hatással lehet, plusz elég fura, hogy belül vizes a kocsid, mert minden átjut a rozsdafoltokon, rozsdás lyukakon. És a vizsgán sem fog átmenni.

A futómű védelem

Ha már törődsz a kocsiddal, a legjobb, ha nem kizárólag az alvázra koncentrálsz, hanem a sárvédőkre, és a többi (elsőre nem látható) területre is. Nagyon alaposan kell megvizsgálnod a kocsidat, ha meg akarod védeni, mert a rozsda nem máról holnapra lesz ott: vannak jelei. Egy kőfelverődés, egy apró karcolás, egy sötétebb, árulkodó folt a festésen, az alvázon, vagy bárhol már az autód segélykiáltása a rozsda ellen.

Alvázmosás

A bevezetőben már említettük, hogy az, hogy az autódat tökéletesen megtisztítod, és ugyanezt megteszed kívül is, nos ez nem elég. Érdemes megtisztítani az alvázát is. Ezt azért kell megtenned, hogy az alvázvédelmedet (amit alapvetően megkap a kocsid) ne kezdje ki a sár, a víz. Na, meg persze a felcsapódott útszóró só és a különböző vegyszerek, amik egész évben rakódnak rá és amik rongálják a kocsid fém, műanyag és gumi alkatrészeit is. Az alvázmosás ezeket eltávolítja, és meghosszabbíthatja a védelmet.

Te magad is védheted az alvázadat

Tény, hogy otthon, házilag is megvédheted a kocsid alvázát és nem is tűnik olyan nehéznek. A feladatod annyi, hogy egy magasnyomású mosóval lemosod a kocsi alvázát, lefeded azokat a részeket, amiket nem szabad érnie a szórópisztollyal felvitt alvázvédelmi sprédnek, és már csinálhatod is. De, mondjuk mi óvva intünk tőle, mert több kárt is okozhatsz, mint amennyi hasznot remélsz ettől a beavatkozástól.

Van már elektronikus alvázvédelem is

Egyre több autót védenek elektronikus rozsdamentesítő rendszerekkel vagy „elektronikus rozsdagátlókkal”. Ezek a rendszerek – általában – úgy működnek, hogy gyenge elektromos áramot bocsátanak ki a jármű alján.  Az áram zavarja a fém és az oxigén közötti kötést, ezzel, megakadályozva a rozsda kialakulását. Ezeket már itthon is meg tudod venni, de igazából mi nem tudjuk mennyire hatékonyak. (Illetve tudjuk, de nem írjuk le)

Ha igazán hatékony, profi alvázvédelemre van szükséged, vagy már baj van az alvázaddal hozd el hozzánk, megcsináljuk: https://classicvehicle.hu/alvaz-es-uregvedelem/

Hívj most!
Útvonal